’Night nannies’ er del af voksende industri, siger ekspert

Selvom 'night nannies' endnu ikke er en udbredt tendens i Danmark, er det en del af en voksende industri omkring familielivet, siger ekspert.

Familien Mullboccus fra udkanten af London får besøg af en såkaldt night nanny hver anden aften.

Familiens barnepige har til opgave at overtage børnepasningen hver anden nat frem til klokken 06 om morgenen, så forældrene kan få deres nattesøvn og møde veludhvilede ind på arbejde næste dag.

Det beskrev TV 2 tidligere på ugen.

Fænomenet er de senere år blevet mere udbredt i metropoler som New York, Hongkong og London, hvor barselsforholdene er anderledes end i Danmark.

Men også herhjemme er night nannies ved at gøre sit indtog. Det fortæller to børnepasningsudbydere til TV 2.

Efterspørgsler i Danmark

Et af de bureauer, der oplever en efterspørgsel, er det danske sygeplejefirma Trolle Care, der er baseret i Hellerup.

I gennemsnit har firmaet otte til ti kunder til nattepasning om ugen, uddyber Jill Trolle, der er sygeplejerske og administrerende direktør hos Trolle Care.

Fordi Trolle Care er et sygeplejefirma, er det typisk sygeplejersker, der bliver sendt ud på nattepasning. Ud over at bistå nattesøvnen får de også indimellem henvendelser fra forældre til spædbørn med fysiske problematikker, forklarer Jill Trolle.

Firmaet bliver som oftest kontaktet af forældre tre til fem uger efter en fødsel, hvor de efterfølgende er tilknyttet familierne mellem tre og syv uger.

- Det er ikke for alvor brudt igennem i Danmark endnu, men vi ser en stille og rolig stigning, siger hun til TV 2.

I modsætning til familien Mullboccus i London er der ifølge Jill Trolle ikke tale om faste nattepasninger af spædbørn.

Derimod får de nybagte forældre fornyet energi efter blot et par nætters sammenhængende søvn, og der kan gå flere uger, før Trolle Care igen bliver kontaktet og bedt om at tage sig af de små i nattetimerne.

Primært udenlandske forældre

Hos den danske virksomhed The Nanny Agency, der er placeret i København og Aarhus, oplever de også en efterspørgsel på spædbørnspasning om natten.

- Vi startede med at få henvendelser allerede i 2021, og vi har fået omkring ti henvendelser siden dengang. Det er fifty-fifty, om det er for at hjælpe forældre med at etablere en god døgnrytme hos barnet, eller om det er, fordi de ønsker at få søvn uden afbrydelser, fortæller Amalie Thalund, der er direktør hos The Nanny Agency.

The Nanny Agency startede i 2020, og Amalie Thalund fortæller, at det typisk er udenlandske forældre, der er bosat i Danmark, som efterspørger en night nanny, men at der er også danske forældre, der henvender sig.

- Det er ofte førstegangsforældre, som ønsker den ekspertise, som night nannies kommer med, og de hyrer gerne allerede inden barnet er blevet født. Ellers er det folk, der arbejder meget, siger Amalie Thalund.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Afstemning

_


Ikke let at bede om hjælp

Ifølge Jill Trolle er det ikke just let for forældrene at bede om hjælpen.

- Vi oplever, at især kvinderne ser det som et nederlag, at de har brug for hjælp. Det er et tabu at sige, at man har brug for hjælp til at få det til at hænge sammen som ny familie, siger hun.

Emma Reed er 35 år og har været barnepige i 18 år. Hun har flere gange arbejdet som night nanny. For danske familier har det dog kun været et par nætter i streg og ikke i særlig lang tid ad gangen.

- Min primære rolle var at kigge efter babyen og give dem en natterutine. Det indebar blandt andet, at jeg gav dem mad, skiftede dem og bragte babyen ind til moderen, hvis hun ammede, forklarer Emma Reed til TV 2.

Hun fortæller, at hendes primære kunder er familier med meget lidt støtte eller familier, der ønsker, at deres barn får en bedre rutine om natten.

Det er ikke uden udfordringer at være night nanny, forklarer hun.

- Alligevel har jeg altid nydt at se familier vænne sig til en rutine, som vi har hjulpet med at implementere, og se, hvordan hele familien kan drage fordel af det.

Det gode forældreskab til salg

Selvom night nannies altså endnu ikke er nogen udbredt tendens i Danmark, kan det ifølge familiesociolog og ph.d. fra Roskilde Universitet Maria Ørskov Akselvoll meget vel ske i fremtiden.

- Når det gælder familiens samspil med markedet, så har det, vi først ser i USA og England, det med at dukke op i Danmark lidt senere. Vi ser, at industrien omkring familielivet vokser, og udbydere af både produkter, terapi og tjenester bliver hele tiden dygtigere til at tilbyde "hjælp" til de pressede forældre, siger Maria Ørskov Akselvoll til TV 2.

I lande som USA og England har man ikke den samme mængde barsel, som vi har i Danmark, hvilket kan være årsagen til, at tendensen med night nannies ses der, mener hun.

Men den generelle tendens med at købe mere hjælp til familielivet er ifølge Maria Ørskov Akselvoll også at spore herhjemme.

Hun uddyber, at flere i dag blandt andet køber lektiehjælp, børnefødselsdage i diverse aktivitetsparker, pakkekalendere og legetøjsabonnementer.

Selvom der er en voksende industri omkring familielivet, så står fænomenet med at få passet sit spædbarn om natten ifølge familiesociologen i kontrast til et dansk ideal om forældreskab.

- I Danmark går tendensen nok mere i retning af at overlade sit barn mindst muligt til sig selv såvel som til andre voksne. Samsovning er blevet almindeligt, og generelt søger danske forældre at være tilgængelige for deres børn, fysisk og følelsesmæssigt, siger hun.

- Jeg tror, at mange småbørnsforældre nok ville have svært ved at overlade ansvaret for en baby til fremmede.

Overvejer tilbud om nattepasning

Hos The Nanny Agency kan de ikke tilbyde hjælp til at passe børnene om natten. Derfor sender Amalie Thalund ofte forældrene videre til udenlandske bureauer.

Men fordi de oplever et stigende antal henvendelser, overvejer Amalie Thalund nu, om nattepasningen er noget, bureauet skal kunne tilbyde i fremtiden.

- Der var en af dem, som henvendte sig til os, som syntes, at det var helt crazy, at man ikke kunne få en night nanny, men det er ikke noget, der er udbredt i Danmark. Jeg tror dog, at det er noget, der kommer, hvis flere tilbød det, siger Amalie Thalund.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik