Flere vælger toget, når de tager på ferie: "Rejsen bliver en del af eventyret"

DSB har i år solgt 16 procent flere togbilletter til udlandet end på samme tidspunkt sidste år.

Når Elisabetta Cerigioni og hendes familie til sommer pakker kufferten og drager mod sydlige himmelstrøg på sommerferie, er første stop ikke lufthavnen, sådan som det ellers tidligere har været.

I stedet for at flyve når familien på to voksne, tre børn og en hund til sommer skal besøge Elisabetta Cerigionis familie i Italien, tager de nemlig for første gang toget. 

- Da jeg boede i Italien, rejste jeg tit rundt med tog. Men det er mange år siden, jeg har gjort det, siger Elisabetta Cerigioni, der bor i København.

Og der er da flere grunde til, at familien vælger en togbillet frem for flybillet, når ruten hedder København til Bologna.

- Dels vil vi gerne have hunden med, og det er lettere med toget. Og så handler det også om at undgå noget forurening. Vi vil gerne tænke på klimaet, siger hun og fortsætter:

- Vi ser det som en del af eventyret. Det er noget nyt og sjovt. 

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Her ses familien på fem, der til sommer rejser fra København til Bologna med tog.
Her ses familien på fem, der til sommer rejser fra København til Bologna med tog.
Foto: Privatfoto

Familien planlægger blandt andet at stoppe i nogle af de byer, man kommer igennem undervejs på rejsen for at kigge lidt rundt.

Derudover byder den lange togtur til Italien også på en enkelt overnatning i Hamborg.

Flere vælger toget 

Elisabetta Cerigioni og hendes familie er langt fra ene om at skele til togene som sommerferietransportmiddel.

Hos DSB mærker de også interessen for at vælge toget til udlandsrejserne.

I løbet af årets første to måneder har DSB solgt 16 procent flere billetter til udlandsdestinationer sammenlignet med samme tidspunkt sidste år.

quote Vi får masser af tid til at spille brætspil, snakke sammen og læse en god bog

Elisabetta Cerigioni

Og med sommerferien for døren, er det ikke utænkeligt, at det tal kan stige yderligere.

- Interessen for udenlandsrejser med tog har været støt stigende i flere år. Det startede allerede inden coronakrisen, og nu her efter fortsætter den igen, fortæller DSB's kundechef, Charlotte Saltoft til TV 2 Kosmopol.

Interessen gælder også for interrailpas. 

For i 2023 købte hele 25.569 danskere en interrailbillet. Det viser tal fra organisationen Eurail. Det er en stigning fra 13.439 solgte interrailpas i 2019, skriver Politiken

Altså lige omtrent en fordobling.

Hos DSB er der fokus på at gøre den eftertragtede rejseform endnu mere attraktiv. 

- Vi er optagede af at imødekomme en efterspørgsel, der er på togrejserne til udlandet. Vi har lejet vogne af Deutsche Bahn for at kunne have flere passagerer med. Vi har også købt nye vogne, som kommer på skinnerne i nærmeste fremtid, så vi kan give de rejsende en god oplevelse, siger Charlotte Saltoft.

- Vi kigger på muligheder for at udvide vores ture til udlandet. Det kunne være til destinationer som Oslo og Amsterdam. Det ligger indenfor afstande, hvor tog kan være et godt alternativ til fly.

DSB har tidligere selv meldt ud, at de barsler med togruter til netop Oslo og Amsterdam samt Prag fra 2027.

quote Folks adfærd og praksis viser, at der er større og større ønsker om mere bæredygtige ferie og arbejdsrejser

Malene Freudendal-Pedersen, professor på Aalborg Universitet

Ifølge Charlotte Saltoft er der flere grunde til, at togrejser til udlandet lige nu vinder mere og mere frem. 

- Bæredygtighed spiller en rolle, men det er ikke altafgørende. Der er også noget tiltalende ved selve rejseformen, siger Charlotte Saltoft.

- Den giver mulighed for at være sammen undervejs, så rejsetiden bliver en del af selve ferien. Man ankommer midt i byen, man kommer igennem natur og byer undervejs. Det giver mulighed for at sætte tempoet ned, fortsætter hun. 

Stort potentiale, store udfordringer

TV 2 Kosmopol kunne tidligere på året fortælle, hvordan udlandstog som alternativ til flyvemaskiner har været efterspurgt politisk - eller rettere: lokalpolitisk.

I starten af februar vedtog et enigt rådhus i København, at man nu vil søsætte lobbyarbejde for at skaffe flere direkte togforbindelser til andre europæiske storbyer

- Visionen er på sigt, at der er nattog og lyntog til alle hovedstæder i Europa, så vi ikke behøver at tage fly men i stedet et klimavenligt valg, som er behageligt og heller ikke koster for meget, siger Rasmus Steenberger (SF), der har båret forslaget, og nævner destinationer som Rom, Paris, Madrid og Barcelona.

Og spørger man to eksperter på området, er der da også potentiale i rejseformen. 

- Folks adfærd og praksis viser, at der er større og større ønsker om mere bæredygtige ferie og arbejdsrejser. Flere virksomheder begynder også at se på disse rejseformer og udarbejde politikker for, hvornår man som medarbejder skal med tog i stedet for fly, har Malene Freudendal-Pedersen, professor på Aalborg Universitet, tidligere sagt til TV 2 Kosmopol.

Det kræver bare nogle mere brugervenlige løsninger. 

- Det er superkompliceret at skulle købe en international togbillet. Lige nu er der ikke en slags momondo-løsning (søgemaskine for flybilletter, red.) for jernbanebilletter, sagde Helene Dyrhauge, der er lektor på Roskilde Universitet og som forsker i netop internationale togrejser og jernbanepolitik, til TV 2 Kosmopol i februar.

- Så nok kan der være stigende efterspørgsel efter de her tog, men problemet er, at der mangler de integrerede togløsninger, der gør det kompliceret, og så ender folk i flyvemaskiner i stedet for, siger Helene Dyrhauge.

En positiv tendens

For Elisabetta Cerigioni og familien kan det også sagtens være, at fremtiden kommer til at byde på endnu flere udenlandsrejser med tog.

- Vi får masser af tid til at spille brætspil, snakke sammen og læse en god bog, siger Elisabetta Cerigioni.

- Der er bare en anden stemning på en togrejse. Det er nærmest helt romantisk, fordi man har tid til at møde andre og snakke, fortsætter hun.

Derfor er hun også glad for at høre, at flere og flere vælger billetten til toget, når der skal bestilles sommerferie. 

- Det er en god tendens. Det er godt for miljøet, og jeg tror, man får noget godt ud af at rejse lidt langsommere. Det giver en anden fornemmelse, slutter Elisabetta Cerigioni.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik