Hun reagerede prompte, da skræmmende besked tikkede ind i fælleschat

Børn, unge og voksne spiller spil på mobilen, computeren og konsoller som aldrig før. Og tonen på platformene er generelt virkelig rådden, mener en ekspert. Men et dansk gamingfællesskab har det som sin mission at gøre op med den dårlige tone.

”Du-du.”

Nadia Duelund åbner for gamingplatformen Discord for at se den indkomne besked i fælleschatten.

Indholdet af beskeden er skræmmende.

”Du-du." 

Endnu en besked, der cementerer budskabet. Og det er det værst tænkelige.

Jeg gider ikke at leve mere, står der. Ordene kommer fra en ung dreng.

Nadia er nyudnævnt administrator på gamergruppen Hamringstogt, der har det som værdisæt, at alle skal føle sig velkomne og inkluderet i deres fællesskab ved hjælp af respektfuldt og ordentligt sprog til hinanden.

Hun reagerer derfor prompte og sletter begge beskeder, så gruppens unge teenagere ikke når at se beskeden for at skåne dem.

Klokken er 16.00 en fredag i september. Hun skal skynde sig, inden de kommer online.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Tanker om selvmord?

Hvis du går med tanker om selvmord, kan du kontakte livslinjen på 70 201 201 på alle årets dage fra klokken 11.00-05.00.

Tonen er rådden

Gamingkulturen er præget af tilsvininger, chikane og trusler, og sådan har det været i flere år. 

En amerikansk undersøgelse fra 2019 viser, at 74 procent af adspurgte voksne i USA oplevede en form for chikane, psykiske trusler og stalking, mens de spillede et multiplayer-spil online.

- Generelt er tonen bare rigtig, rigtig rådden inden for gamingverden. Og den kan spænde fra milde ting som bare at sige: Hold kæft eller hold mund til racistiske, sexistiske og voldsomme ting som: Slå dig selv ihjel, siger psykolog og specialist i gaming og digital trivsel Anne Fiskaali til TV 2 Kosmopol.

quote Hvis du møder fire gamere, der fortæller, at du bare skal gå tilbage i køkkenet, når de opdager, du er kvinde, så er det ikke det fedeste

Nadia Duelund, skolelærer og administrator på Hamringstogt

Hamringstogt har taget en beslutning om at lave deciderede regler for sprogbrug, når de 1001 medlemmer spiller onlinespil som Counter Strike eller League of Legends.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Hamringstogt er startet af fire venner, der var træt af at spille med tilfældige udlændinge. Derfor tog de teten i egen hånd.
Hamringstogt er startet af fire venner, der var træt af at spille med tilfældige udlændinge. Derfor tog de teten i egen hånd.

- Fællesskabet er startet i træthed over at spille med russere, der sad og skreg tilsvininger i et Counter Strike-spil. Og så blev vi enige om, at tonen skulle holdes på et ordentligt niveau, jo flere børn, der er kommet ind, siger medstifter Louis Brødsgaard til TV 2 Kosmopol.

I dag består Discord-fællleskabet af 70 procent teenagere, oplyser Louis Brødsgaard, der selv har børn i spillealderen, og derfor er der brug for nogle voksne administratorer til at moderere sproget, mener han.

- Det er super vigtigt at lære de unge mennesker at tale pænt til hinanden og at lære at færdes i det offentlige rum på sociale medier. Hvis der ikke er nogen rammer, vil der altid være en, som sidder og er ked af det henne i hjørnet, siger han til TV 2 Kosmopol.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Nadia Duelund sætter en dyd ud af at være mentor for gruppens teenagere, som kan have det svært til tider.
Nadia Duelund sætter en dyd ud af at være mentor for gruppens teenagere, som kan have det svært til tider.

”Har du brug for, at jeg kommer og henter dig?”

Nadia Duelund sidder tilbage og stirrer på skærmen.

Hun tager en hurtig beslutning og vælger at skrive til den unge dreng, der har sendt den foruroligende besked.

- Har du brug for at snakke? Eller brug for en, der vil lytte?”

Drengen er afvisende, fordi han ikke mener, det hjælper noget. Det er også bare det, som ’psykologerne siger til ham’, skriver han.

Så Nadia skifter taktik.

- Da jeg finder ud af, at han er fra Sjælland, tænker jeg, at jeg må mødes med ham.”

- Har du brug for, at jeg kommer og henter dig? Skal vi køre en tur og snakke? Høre musik? Whatever. Vi kan lave ingenting, vi kan lave alt. Der er ikke nogen begrænsninger”, skriver Nadia.

Svaret er vævende. Men drengen skriver alligevel tak, og at han ’vil tænke over tilbuddet’.

Der går ikke mere end 20 minutter, så kommer svaret: ’Ja tak’.

Samme aften sætter Nadia kurs mod København fra Sydsjælland mod en person, hun aldrig har mødt før, og ikke ved, hvordan ser ud.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

Et sundt fællesskab giver meningsfulde relationer

Administratorerne og stifterne af Hamringstogtet går meget op i, at de selv overholder gruppens regler i forhold til god tone, så de sætter et eksempel for gruppens unge brugere.

Men hvis nu bægeret endelig skulle flyde over, har de fire ejere designet et lydsystem, hvor du kan komme ud med dine frustrationer ved at trykke på nogle lydknapper i stedet for at bande udover hele chatten.

Netop tonen mener psykolog og specialist i digital trivsel Anne Fiskaali kan gøre en stor forskel for de unges ve og vel.

- Det gode sprog gør, at vi åbner mere op og samtidig støtter andre i deres problemer, hvis de har det svært, og det kan få afgørende betydning for ens sociale velvære. Det giver dybere relationer, der er meningsfulde, siger hun.

Den dårlige tone kan gøre, man føler sig isoleret, selvom man spiller med andre.

- Det er svært at følges ad om et fælles mål, hvis alle fire, man spiller med, er idioter og råber og skriger. Så er det ikke fællesskab, så er det følelsen af 'at komme væk herfra', man får, siger Anne Fiskaali.

- Hvis du møder fire gamere, der fortæller, at du bare skal gå tilbage i køkkenet, når de opdager, du er kvinde, så er det ikke det fedeste, siger Nadia Duelund, der har oplevet flere tilsvininger i spil som Counter Strike. 

Hvorfor er den dårlige tone så udbredt i gamingverden?

- Hvis man sammenligner med en fodboldkamp er der også tændt stemning. Sproget er bare ikke så voldsomt, og det er, fordi de er ude på banen sammen, og de skal se hinanden bagefter, siger Anne Fiskaali og fortsætter.

- Det kan du ikke i gaming. Så hvis der er en person, som gør noget, du ikke har lyst til, så skal de have det at vide, og så ser du dem aldrig igen. Konsekvenserne er simpelthen ikkeeksisterende, fordi relationen er så kort og midlertidig, at man kan tænke, den er ligegyldig.

Det kan Louis Brødsgaard godt nikke genkendende til.

- Mange af de nye, unge medlemmer vi får ind, har en vane med at svine hinanden til fra tidligere online-fællesskaber, og det har vi så taget på vores kappe at fralære dem det og byde dem velkommen.

screenshot fra Hamringstogts Discord-side.
screenshot fra Hamringstogts Discord-side.

Meget mere end gaming

Nadia Duelund holder ind til siden et sted i København Syd. Om få øjeblikke skal hun møde den unge dreng, der tidligere på dagen truede med at tage sit eget liv.

Hun prøver at lægge en strategi for, hvordan samtalen skal gribes an.

- Jeg tænker meget over, om jeg skal lave undvigelsesstrategien og snakke om noget andet, eller om jeg skal tage fat om problemet.

Den 28-årige skolelærer vælger mulighed nummer to. Med stor succes.

- Jeg vælger at give lidt af mig selv med mine hårde stunder, og det får ham til at åbne op.

I en time kører de rundt midt i København, hvor de har alt fra dybe samtaler om hverdagens kvaler til at grine over, hvor dårlig Nadia er til at køre inde i byen, fordi hun altid ender med at ramme en cykelsti i et sving.

Da mørket for længst er faldet på, har skæbneturen rundt i Københavns gader nået sin ende. Men inden de to skilles ad har Nadia en sidste besked.

- Jeg står til rådighed til hver en tid, og det er jeg sikker på, at der er flere inde på discorden, der også vil være, siger jeg.

I dag deltager den unge dreng i samtalen inde på Hamringstogts fælleschat, og han spiller jævnligt sammen med de andre fra gruppen. Han er med på, at hans historie bliver delt. 

Det er ikke første gang - og bestemt ikke sidste gang - at Nadia træder speederen i bund fra Sydsjælland, hvis nogle har brug for særlig hjælp inde på Hamringstogt, understreger hun.

- Når man kigger på vores discord-community, handler det om så meget mere end gaming. Det er samtalen og venskabet, der er i fokus hos os, og så kommer gaming som nummer to, siger Nadia Duelund. 



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik