65 skal afhøres om Blekingegade-banden

Per Larsen og andre tidligere politifolk skal nu udspørges om en gruppe venstreorienteredes røverier i 1980'erne.

65 mennesker er blevet bedt om at holde sig klar til at blive udspurgt af den kommission, der skal undersøge myndighedernes håndtering af Blekingegade-banden.
      Det oplyser formanden for undersøgelseskommissionen, landsdommer Jens Rosenløv.
      - Om alt går vel, kan vi begynde afhøringerne sidst i januar, siger Jens Rosenløv.
      Blandt de mange personer er både tidligere og nuværende ansatte i Politiets Efterretningstjeneste.
      Desuden er der folk, der har arbejdet i det åbne politi. Og endelig er der jurister fra politiet og fra Justitsministeriet.
      Jens Rosenløv vil ikke udtale sig om konkrete navne, men blandt de politifolk, der offentligt har diskuteret deres arbejde med Blekingegade-banden, er Per Larsen, den tidligere operative chef i PET, og den tidligere kriminalinspektør Jørn Moos.
      Opgaven for kommissionen består i at afdække, om PET spændte ben for det åbne politi, der forsøgte at opklare en række røverier, som medlemmer af Blekingegade-banden var mistænkt for at have begået.
      I den offentlige debat er PET blevet beskyldt for ikke i tide at have givet tilstrækkeligt med oplysninger til det åbne politi. Og nu er tiden altså kommet til den store kulegravning.
      - Vi håber, at afhøringerne kan være færdige i løbet af første halvår 2012, siger Jens Rosenløv.
      Tidligere har den store PET-kommission også kigget på Blekingegade-banden. Her foregik næsten alle afhøringer bag lukkede døre, hvilket skyldes de spilleregler, som var fastlagt i en lov.
      I denne omgang får offentligheden bedre mulighed for at følge med i spørgsmål og svar. Det skyldes, at kommissionen som hovedregel vil holde åbne afhøringer i et retslokale i Østre Landsret.
      Kommissionens tre medlemmer skal kigge langt tilbage i tiden. De skal vurdere efterforskningen af brandattentater i Aarhus i begyndelsen af 1980'erne, en gidseltagning i Glostrup samt en række røverier frem til kuppet i november 1988 mod postkontoret i Købmagergade i København, hvor en betjent blev skudt og dræbt.
      Advokat Torben Koch ventes at blive beskikket som bisidder for en række tidligere og nuværende ansatte i PET. Han mener, at undersøgelsen især er historisk, men at den også kan få en fremadrettet betydning.
      - Set med nutidens øjne kan man sige, at skatteyderne også kan få klarlagt eventuelle brudflader mellem det åbne og det lukkede politi, Det er et sagligt og fagligt spørgsmål, som det kan være vigtigt at beskæftige sig med, siger Torben Koch.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik